Hoe memoriseerden de salaf de Koran ? - Shaykh Haytham Sarhân (hafidhahullâh)

op . Gepost in Qur'ân

De methode van de salaf in het memoriseren van de Koran ... Inzake het memoriseren van de Koran zijn de mensen onderverdeeld in twee extremen en een midden :

- Een categorie die de Koran nalaat en de Koran niet leest.

- En een categorie die leest, maar er niet over nadenkt.

- En Ahl as-Sunna - moge Allah ons en jullie tot hen laten behoren - ... De vrome voorgangers hadden de gewoonte om elke dag tien Verzen te memoriseren, en elke dag beschouwden ze de betekenis van deze Verzen en dachten ze er over na, en elke dag vroegen ze Allah om hulp bij het in praktijk brengen (van deze Verzen).

Wie dit doet, volgt de methode van de salaf. Hij laat het memoriseren nooit achterwege, noch laat hij het nadenken (over de betekenis) en het in praktijk brengen achterwege.

Dus wat doe jij ?

Elke dag memoriseer je. Oké, als je de uitleg van deze Verzen wil lezen, kun je denken dat het veel tijd van je in beslag zal nemen ... Wij zeggen : Nee, wie heeft jou gezegd dat het veel tijd in beslag neemt ? Je neemt een beknopte uitleg (tafsîr), dát is het advies van de geleerden.

Welke tafsîr ? De tafsîr van Shaykh 'Abd ar-Rahmân ibn Nâsir as-Sa'dî. Dat is een beknopte, eenvoudige en duidelijke tafsîr. Tien Verzen in (deze tafsîr) - bij Allah ! - kost je soms niet eens vijf minuten van je tijd. Ja.

De Koran verlaten ...

وَقَالَ ٱلرَّسُولُ يَـٰرَبِّ إِنَّ قَوۡمِى ٱتَّخَذُواْ هَـٰذَا ٱلۡقُرۡءَانَ مَهۡجُورً۬ا

"En de Boodschapper zei : O mijn Heer, voorwaar, mijn volk heeft deze Koran achtergelaten." [S. al-Furqân, v. 30]

Verlaten van het lezen, en verlaten van het nadenken, en verlaten van het in praktijk brengen, en verlaten van het behandelen (met de Koran).

Dus, inzake het memoriseren van de Koran zijn de mensen onderverdeeld in twee extremen en een midden :

- Een categorie die niet leest en niets doet. Ze laten (de Koran) achterwege.

- Een categorie die memoriseert, maar er niet over nadenkt. We vragen Allah om veiligheid en welzijn. Zij zijn de khawârij. Ze lezen de Koran, maar het geraakt niet voorbij hun kelen.

- En een categorie die leest en elke dag memoriseert, en erover nadenken, en Allah om hulp vragen om het in praktijk te brengen. Dit is de ware salafî !

[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]