Tawhîd is de sleutel van de da'wa van de Boodschappers - Shaykh Dr. Muhammad ibn Ghayth (hafidhahullâh)

op . Gepost in Talab al-'Ilm (het opdoen van kennis)

At-Tahâwî heeft overgeleverd in "al-Mushkil", en al-Hâkim en Ibn Abî 'Âsim dat een man naar de Profeet (sallALLAHU 'alayhi wasallam) kwam. Hij zei : "O Boodschapper van ALLAH, geef mij advies." En hij antwoordde : "Aanbid ALLAH en ken niets als deelgenoot aan HEM toe."
 
Dit is het eerste advies.
 
En daarom is de uitnodiging naar de tawhîd en het aansporen van de mensen naar de aanbidding van ALLAH, HIJ Alleen, één van de fundamenten van de da'wa. En de da'wa heeft enkel (tawhîd) als oorsprong en is op (tawhîd) gebaseerd.
 
Dit is de da'wa van de Boodschappers.
 
Ibn al-Qayyim heeft gezegd : "Tawhîd is de sleutel van de da'wa van de Boodschappers."
 
En in werkelijkheid behoort dit tot de wijsheid. Want sommige mensen zeggen : "Het behoort niet tot de wijsheid dat je de mensen confronteert met regelgevingen en tawhîd. Je dient hen enkel de gunsten te vermelden en hen te doen verlangen naar de religie."
 
Onze Heer heeft gezegd :
 
وَلَقَدۡ ءَاتَيۡنَا لُقۡمَـٰنَ ٱلۡحِكۡمَةَ
 
"En voorzeker, Wij hebben Luqmân de wijsheid geschonken." [S. Luqmân, v. 12]
 
Hij was dus wijs. En de eerste aanbeveling van de wijze aan zijn zoon was :
 
يَـٰبُنَىَّ لَا تُشۡرِكۡ بِٱللَّهِ‌ۖ إِنَّ ٱلشِّرۡكَ لَظُلۡمٌ عَظِيمٌ۬
 
"O mijn zoon, ken ALLAH geen deelgenoten toe. Voorwaar, het toekennen van deelgenoten (aan ALLAH) is zeker een geweldig onrecht." [S. Luqmân, v. 13]
 
Dit is de da'wa van de Boodschappers.
 
وَلَقَدۡ بَعَثۡنَا فِى ڪُلِّ أُمَّةٍ۬ رَّسُولاً أَنِ ٱعۡبُدُواْ ٱللَّهَ وَٱجۡتَنِبُواْ ٱلطَّـٰغُوتَ‌ۖ
 
"En voorzeker, Wij hebben aan iedere gemeenschap een Boodschapper gezonden (die zei) : "Aanbid Allah en hou afstand van de Tâghût." " [S. an-Nahl, v. 36]
 
En toen de Profeet ('alayhi s-salâtu was-salâm) Mu'âdh naar Jemen zond, zei hij : "Laat het eerste waar je hen toe uitnodigt, de getuigenis "lâ ilâha illALLAH" zijn. En als ze dan ALLAH erkennen, licht hen dan in dat ALLAH hen vijf gebeden heeft voorgeschreven (elke) dag en nacht."
 
 [Vertaling : ابو معاذ محمد داود]