Wat zei Abû Bakr toen hij gevraagd werd naar de uitleg van een Vers ? - Shaykh Sâlih as-Suhaymî (hafidhahullâh)

op . Gepost in Talab al-'Ilm (het opdoen van kennis)

En de voorzichtigste persoon, en met de meeste vrees voor ALLAH, dit was Abû Bakr as-Siddîq (radiyALLAHU 'anhu). De waarachtige ... de rechtgeleide kalief ! Hij werd gevraagd over een eenvoudige kwestie. In onze tijd, als iemand ondervraagd zou worden, zou hij onmiddellijk antwoorden, zonder aarzeling. (Abû Bakr werd gevraagd) over de betekenis van het woord "al-Abb" in de uitspraak van ALLAH (subhânahu wa ta'âlâ) :
 
وَفَـٰكِهَةً۬ وَأَبًّ۬ا
 
"En vruchten en weidegras" [S. 'Abasa, v. 31]
 
En dit was Abû Bakr as-Siddîq, de asceet, de vrome, degene die ALLAH ('azza wajall) vreesde ... Hij antwoordde niet en zei :
 
أي سماء تظلني؟ وأي أرض تقلني؟ إن أنا قلت في كتاب الله عز وجل ما لا أعلم؟
 
"Welke hemel zal me beschermen en welke aarde zal me kunnen dragen, als ik over het Boek van ALLAH ('azza wajall) zou zeggen wat ik niet weet ?"
 
Vandaag de dag hoor je fatâwâ die de wenkbrauwen doen fronsen. Je hoort de takfîr op moslims. Je hoort laster op de weledele geleerden - zowel de levenden onder hen als degenen die overleden zijn. Je hoort uitspraken over ALLAH zonder recht. Je hoort degene die gezang toegestaan verklaart - en hij is beroemd. En degene die fatâwâ uitvaardigt waarin hij ribâ toegestaan verklaart. En degene die fatâwâ uitvaardigt om de authentieke ahâdîth achterwege te laten. En degene die fatâwâ uitvaardigt volgens zijn begeerten. En degene die fatâwâ uitvaardigt volgens zijn verstand. En degene die fatâwâ uitvaardigt volgens het afval van zijn gedachten.
 
En wat is er nog ná de waarheid behalve de dwaling ... ??
 
 
[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]