Gemakzuchtig en vrijpostig zijn in het spreken met mannen - Shaykh Muhammad ibn Sâlih al-'Uthaymîn (rahimahullâh)

op . Gepost in Ikhtilaat (mengen tussen man en vrouw)

Vraag :

 

Weledele shaykh, sommige vrouwen spreken uitgebreid met de verkoper, terwijl daar geen nood aan is. Wat is dus het oordeel daarover ?

 

 

Antwoord :

 

Het is niet toegestaan voor een vrouw om uitgebreid te spreken met een man die geen mahram voor haar is. Dit is omdat het leidt tot verleiding (fitna) en Allah (Tabâraka wa ta'âlâ) zegt :

 

فَلَا تَخۡضَعۡنَ بِٱلۡقَوۡلِ فَيَطۡمَعَ ٱلَّذِى فِى قَلۡبِهِۦ مَرَضٌ۬ وَقُلۡنَ قَوۡلاً۬ مَّعۡرُوفً۬ا

 

"Wees daarom niet minzaam in jullie manier van spreken waardoor degene in wiens hart een ziekte is, begeerte gaat voelen. En spreek een juist woord." [S. al-Ahzâb, v. 32]

 

Ze spreekt dus met de verkoper naar gelang de noodzaak, zonder (haar spreken met hem) te verlengen. Dit is omdat shaytân door de zoon van Adam vloeit zoals bloed (door hem) stroomt. En hoeveel vrouwen zeggen dat ze ver verwijderd is van verleiding, echter shaytân is nog steeds bij haar om haar uit te nodigen naar de verleiding.

 

Het is mogelijk dat ze net (het gezelschap van) een man verlaten heeft met wie ze langer dan nodig gesproken heeft, ... Het is mogelijk dat ze net (zijn gezelschap) verlaten heeft en dan fluistert shaytân haar slechte gedachten in totdat ze terugkeert naar deze man. En de eerste woorden (die ze uitwisselen) worden de vonken (die de verleiding aansteken) en de laatste woorden een vuurzee (wanneer ze allebei in de verleiding zijn gevallen), en onze toevlucht wordt gezocht bij Allah !

 

Dus het is vereist van de vrouwen dat ze Allah vrezen en niet bezwijken voor zo'n spreken, en hun spreken niet verder uitbreiden dan wat noodzakelijk is.

 

En een voorbeeld daarvan is - en het is inderdaad een duidelijke plaag, zelfs een enorme plaag - en dat is wat gebeurt via telefoon. Er zijn dus veel dwazen die een willekeurig nummer bellen (in de hoop een vrouw aan de lijn te krijgen) en (dan vinden ze) een vrouw (die uiteindelijk) met hen spreekt. Dus spreekt hij honingzoete woorden (van genegenheid) tegen haar en zo gaan ze steeds weer voort. Hij neemt dan hun gesprekken op, en dit is een probleem, want hij zal haar nooit met rust laten. Hij zal een vangnet over haar gooien dat haar meesleurt. Hij neemt de gesprekken op die zich tussen hem en haar afspelen, en wanneer de situatie (tussen hen beiden) afschuwelijk wordt, zegt hij tegen haar : "Ofwel doe je (zus en zo) of ik zal (de opnames) aan jouw zoon of broer of vader of moeder of broer of anderen dan hen geven zodat ze jouw stem kunnen horen (en datgene waarover we gesproken hebben)."

 

Dus omwille hiervan moeten de vrouwen op hun hoede zijn voor het (onnodig lang) laten duren van hun gesprek met mannen, want voorwaar het is een gevaar, een enorm gevaar.

 

Wij vragen Allah om veiligheid tegen de beproevingen. Ja.

 

 

[Bron : "Al-Liqâ' ash-Shahrî", 45]

[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]