Je bent de jamâ'a, zelfs al ben je alleen ... - Shaykh Muhammad Bâzmûl (حفظه الله ورعاه)

op . Gepost in Hartverzachters en vermaningen

Wat betreft hun uitspraak : "Je bent de jamâ'a, zelfs al ben je alleen" ... Dit is een waarheid. D.w.z. dat je je op de religie en op het Rechte Pad bevindt, zelfs al ben je alleen.
 
Zoals al-Fudayl ibn 'Iyâd gezegd heeft : "Volg het pad van de Leiding, en laat je niet schaden door het kleine aantal dat het (pad) volgt. En wees op je hoede voor de paden van dwaling, en laat je niet misleiden door het grote aantal dat gedoemd is tot de ondergang (door deze paden te volgen)." Goed ?
 
إِنَّ إِبۡرَٲهِيمَ كَانَ أُمَّةً۬ قَانِتً۬ا
 
"Voorwaar, Ibrâhîm was een gehoorzame umma (een volledige gemeenschap op zichzelf [1])." [S. an-Nahl, v. 120]
 
Dus als jij de waarheid hebt gekend en je eraan hebt vastgeklampt, dan schaadt het jou niet dat de mensen tegen jou ingaan. Zolang jij je op de leiding en op de zekerheid bevindt en geweten hebt dat de waarheid "Allah heeft gezegd" is, "Zijn Boodschapper heeft gezegd" en waarmee de voorgaande metgezellen zijn gekomen, en er rust in vindt, hou je daar dan aan vast. En het zal je niet schaden dat jij alleen de jamâ'a vormt.
 
De Boodschapper zegt : "De Islam is vreemd begonnen en zal terug vreemd worden zoals ze begonnen is. Dus Tûbâ voor de vreemdelingen."
 
Wat de vraag van de broeder betreft, het is een vraag in twee delen. In het tweede deel heeft hij gezegd : "Wat is de betekenis van hun uitspraak : "Volg de waarheid en jijzelf zal de jamâ'a vormen" ? "
 
Wat was de eerste vraag ?
 
Wat het onderscheid betreft tussen al-firqa an-nâjiyya (de geredde groep) en at-tâ'ifa al-mansûra (de geredde, overwinnende groep) : het oordeel over dit onderscheid is dat het een innovatie en een vernieuwing in de religie, want het is een uitspraak die geen enkel van de salaf gedaan heeft. En daaruit zou voortvloeien dat al-firqa an-nâjiyya niet zal overwinnen. En dit is een uitspraak die de vrome voorgangers niet gedaan hebben. De vrome voorgangers hebben dat niet gezegd. Het is dus een uitgevonden uitspraak in het begrip van deze hadith die niet overgeleverd is van de vrome voorgangers. Het oordeel daarover is dus dat het een innovatie is, ja.
 
------------------------------------------------------
 
[1] Naar de uitleg van Mujâhid.
 
[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]