Middel 17 : Weten dat er een lokroep naar het goede en een lokroep naar het slechte bestaat - Shaykh 'Abd ar-Razzâq al-'Abbâd (hafidhahullâh)

op . Gepost in De 20 middelen om zich te ontdoen van zonden

De zeventiende zaak van hetgeen hij (rahimahullâh ta'âlâ) vermeld heeft, is dat (de dienaar) weet dat er twee tegenovergestelde aantrekkelijke dingen zijn ... dat de dienaar weet dat er twee tegenovergestelde aantrekkelijke dingen zijn ... Een die aantrekt naar de hoogste graden, en een (ander) die aantrekt naar het laagste niveau - en de toevlucht wordt gezocht bij Allah. Deze twee aantrekkelijke dingen wedijveren met elkaar over hem. Een die aantrekt naar de hoogste graden in de gehoorzaamheid, want het is de gehoorzaamheid die de dienaar verheft en zijn situatie en rang vermeerdert.

يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ

"Allah zal degenen onder jullie die geloven en degenen aan wie kennis is gegeven in rang verheffen." [S. al-Mujâdala, v. 11]

إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ

"Tot Hem stijgt het goede woord op." [S. Fâtir, v. 10]

En een ander die aantrekt naar het laagste niveau, en dat is de aantrekking van de ziel die oproept tot het slechte, en van de shaytân, van gezellen van het slechte en kameraden van verdorvenheid.

Dus als hij met de aantrekking tot het goede is, dan zal hij gelukkig zijn, welslagen kennen en gered zijn.

En als hij - en de toevlucht wordt gezocht bij Allah - met de aantrekking tot het slecht is, dan zal hij ten onder gaan, de toevlucht is bij Allah ...

Dus dit is ook een aspect, als de dienaar het zich voor ogen houdt en erover nadenkt, nl. dat hij tussen twee (tegengestelde) lokroepen zit. Hij kijkt naar hetgeen uitnodigt naar het slechte en hij herinnert zichzelf eraan dat dit behoort tot hetgeen hem aantrekt naar het laagste niveau. Zo zal hij zichzelf weghouden en afzijdig houden van het volgen van een pad dat hem verlaagt of hem naar het laagste niveau brengt. En de toevlucht wordt gezocht bij Allah.

[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]