Advies aan de broeders wiens ouders shirk begaan - Shaykh Abû 'Abd al-Mu'izz Muhammad Farkûs (hafidhahullâh)

op . Gepost in Dawah en omgang met de mensen van innovaties

Vraag :

 

Sommige broeders hebben problemen met hun ouders omdat deze daden van shirk begaan en geen advies van hen aanvaarden. Wat raadt u hen aan ? Merk op dat dit grote conflicten heeft veroorzaakt tussen deze broeders en hun ouders.

 

 

 

Antwoord :

 

Alle lof is aan Allah, de Heer der Werelden. En vrede en zegeningen zijn met degene die Allah heeft gezonden als barmhartigheid voor de Werelden, en met zijn familie, met zijn metgezellen en met zijn broeders tot de Dag der Opstanding.

 

Dit gezegd zijnde :

 

Het is hen (deze broeders) verplicht om hen (hun ouders) op de beste wijze uit te nodigen naar Allah Ta'âlâ, en zich niet van af te scheiden, maar bij hen te blijven in dit wereldse leven met vriendelijkheid volgens het vers waarin (Allah) Ta'âlâ zegt :

 

وَإِن جَاهَدَاكَ عَلى أَن تُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلاَ تُطِعْهُمَا وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفاً

 

"En als zij jou dwingen dat jij iets aan Mij toekent, zonder dat jij er kennis over hebt : gehoorzaam hen dan niet. En vergezel hen vriendelijk op de wereld." [S. Luqmân, v. 15].

 

Ze moeten ook zacht zijn wanneer ze hen uitnodigen (om Allah te gehoorzamen) en daarbij grofheid en weerzinwekkende hardheid vermijden omwille van het woord van (Allah) Ta'âlâ :

 

ادْعُ إِلِى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ

 

"Nodig uit tot de Weg van jouw Heer, met wijsheid en goed onderricht, en wissel met hen van gedachten op de beste wijze." [S. an-Nahl, v. 125].

 

Want voorwaar, deze methode van uitnodigen behoort tot de belangrijkste oorzaken die de gewone mensen laten profiteren van de uitnodiging en de begeleiding en richtlijnen van de uitnodigers. (De Profeet) sallAllâhu 'alayhi wasallam heeft gezegd :

 

« Als Allah door jou (één enkele) man leidt, is dat beter voor jou dan rode kamelen. » [1]

 

De (volmaakte) kennis behoort toe aan Allah en onze laatste smeekbede is dat alle lof met Allah, de Heer der Werelden, is, en de vrede en zegeningen van Allah zijn met onze Profeet Muhammad, zijn familie, zijn Metgezellen en zijn broeders tot de Dag der Opstanding.

 

 

 

Algiers, 26 Rajab 1424 h. / 20 augustus 2002 / Officiële site van de shaykh.

 

 

================================================================

[1] Overgeleverd door al-Bukhârî, boek van "Jihâd" (2942), hoofdstuk over de Slag van Khaybar, en door Muslim, boek van "Verdiensten van de Metgezellen" (6367) uit een hadith van Sahl ibn Sa'd radiyAllâhu 'anhu.

 

[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]