De dagen van Ramadân gaan voorbij ... - Shaykh Sulaymân ar-Ruhaylî (hafidhahullâh)

op . Gepost in Vasten en Ramadan

De eerste aanmerking is een belangrijke aanmerking, en dit - o dienaren van ALLAH - is dat we vorig jaar de maand Ramadân hebben ontvangen. Vervolgens hebben we er afscheid van genomen. Daarna hebben we op de volgende maand Ramadân gewacht, terwijl we meenden dat die nog veraf was !
 
En hier is ze alweer aangebroken voor ons. En één van ons zegt misschien tegen zichzelf of zegt tegen zijn broeder : "Wat zijn de dagen vlug voorbijgegaan !" Bij ALLAH, het lijkt alsof we gisteren pas afscheid hebben genomen van de vorige Ramadân, en zie, vandaag treden we de huidige Ramadân binnen. En bij ALLAH, dat is de waarheid van onze dagen die vlug aan ons voorbijgaan en onze levens verminderen.
 
O dienaren van ALLAH, één van ons zegt misschien wanneer een jaar aan hem is voorbijgegaan : "Mijn leeftijd is met een jaar toegenomen," terwijl de realiteit is dat zijn leven met een jaar is ingekort. De leeftijd is beperkt en het levenseinde is vastgelegd. Het zijn slechts stappen en ALLAH weet best wanneer de stappen zullen eindigen.
 
Het zijn slechts dagen, o dienaren van ALLAH, die we passeren, die aan ons voorbijgaan en die ons snel naar ons levenseinde brengen.
 
Voorwaar, deze waarheid - o dienaren van ALLAH - herinnert ons aan het Woord van onze HEER (subhânahu wa ta'âlâ) :
 
وَٱضۡرِبۡ لَهُم مَّثَلَ ٱلۡحَيَوٰةِ ٱلدُّنۡيَا كَمَآءٍ أَنزَلۡنَـٰهُ مِنَ ٱلسَّمَآءِ فَٱخۡتَلَطَ بِهِۦ نَبَاتُ ٱلۡأَرۡضِ فَأَصۡبَحَ هَشِيمً۬ا تَذۡرُوهُ ٱلرِّيَـٰحُ‌ۗ وَكَانَ ٱللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَىۡءٍ۬ مُّقۡتَدِرًا
 
"En maak voor hen de vergelijking met het wereldse leven : het is als water dat Wij uit de hemel deden neerdalen. Het vermengde zich met de beplanting van de aarde. Vervolgens werd die tot droge stoppels en de wind verwaaide die. En ALLAH is Almachtig over alle zaken." [S. al-Kahf, v. 45]
 
Voorwaar, het leven - o dienaren van ALLAH - gaat snel aan ons voorbij. Het gaat vlug aan ons voorbij en het bevat slechts drie etappes : jeugd, daarna ouderdom en vervolgens de dood.
 
[Zoals de dichter heeft gezegd : ] Het laatste wat de man genoemd wordt, is "oude man", en onder de namen wordt dat opgevolgd door "overledene".
 
Dus gefeliciteerd - o dienaren van ALLAH - aan degene die lessen geleerd heeft uit hetgeen voorbij is en die zijn heden en zijn toekomst doet opleven met vrome daden !! Leer er dus uit, bezitters van inzicht !!
 
[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]