Hoe omgaan met een echtgenote die hijab weigert te dragen ? Scheiden ? - Shaykh Sulaymân ar-Ruhaylî (حفظه الله)

op . Gepost in Huwelijk en Scheiding

Gisteren heeft een man uit Frankrijk me gebeld. Ik denk dat hij dertig keer van zijn echtgenote gescheiden is. Waarom ? Hij zei : "Ze weigert de hijâb (te dragen)."
 
Oké, en hoe is haar situatie inzake het gebed ? Hij zei : "Ze bidt, ze onderhoudt haar gebeden. En ze gehoorzaamt me veel, o shaykh. Maar ze weigert de hijâb te dragen. En ik ben een man die sinds een jaar vastgeklampt is aan de religie. Ik hou van het goede en ik haat het om te zien dat ze geen hijâb draagt. Ik heb kinderen van haar en ik ben al dertig keer van haar gescheiden ... " Of meer volgens hetgeen hij mij beschreef. En de scheiding is effectief : 3 volstaan.
 
Ik zei tegen hem : O mijn broeder, je zegt dat je van Frankrijk bent en dat je zelf pas sinds een jaar vastgeklampt bent aan de religie en dat jullie kinderen hebben. Dat betekent dat jullie een ander leven hebben geleid, en jij wilt haar nu verplaatsen van dit (oude) leven naar een nieuw leven dat ze niet kent. De kwestie vereist dus geduld. En jij, welke leeftijd heb je nu bereikt ? Meer dan 40 en je bent zelf pas sinds een jaartje vastgeklampt aan de religie. Zoals hij het zegt volgens zijn eigen beschouwing : hij is praktiserend en op het rechte pad.
 
Oefen geduld uit met je vrouw zolang ze haar gebeden onderhoudt. Ja, draag haar op (om hijâb te dragen) en volg elk mogelijk pad (opdat ze het zou dragen). Maar wees geduldig met haar en scheid niet van haar. Zolang ze bidt - en alle lof is aan ALLAH - is niet verplicht om van haar te scheiden. En zolang ze gehoorzaam aan je is en goed voor je doet, behalve in deze zaak omdat ze er niet aan gewend is.
 
Ik heb hem gezegd : neem haar mee naar een plaats waar ze zal wennen aan de hijâb. Je zegt haar bijvoorbeeld : "Laat ons op vakantie gaan voor de periode van een week naar een plaats, maar op voorwaarde dat je ginder de hijâb draagt. Daar zal ik het jou niet vragen." Totdat ze eraan zal gewend zijn. Of neem haar mee voor een bezoek, voor een 'umra.
 
Geduld is noodzakelijk, o mijn broeders. En het is noodzakelijk om de situatie te evalueren. De landen zijn verschillend en de situaties verschillen. De persoon die uitnodigt, moet dus geduldig en wijs zijn. En hij moet onderscheid maken tussen datgene waarover discussie is en datgene waarover geen discussie is, totdat hij inzicht heeft en hij nuttig en hervormend is.
 
[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]