Meer dan één 'umra verrichten tijdens één reis ? - Shaykh Sulaymân ar-Ruhaylî (حفظه الله)

op . Gepost in Hajj en Umrah

De broeder zegt : "Als ik gekomen ben voor een 'umra voor mezelf en vervolgens heb ik de hajj verricht en ik wil nog een 'umra verrichten voor mijn vader na de hajj, wat adviseert u me dan ?"
 
Ik zeg : Mijn advies aan elke gelovige die me hoort, is om genoegen te nemen in zijn reis naar Mekka met één enkele 'umra. Want het is helemaal niet overgeleverd van de Profeet (صلى الله عليه وسلم) dat hij 'umratân [1] verricht heeft in één enkele reis. En hij heeft 100 000 of meer (van zijn metgezellen) niet geleid naar het verrichten van 'umratân [2] in één enkele reis. Dus zolang je in Mekka bent, neem dan genoegen met één 'umra.
 
En wij zeggen aan onze broeders : O mijn broeders, de hâjj [3] hoort geen 'umar [4] te herhalen. Hij gaat weg naar Tan'îm en verricht een 'umra voor zijn moeder. En hij gaat weg naar Tan'îm en verricht een 'umra voor zijn vader. En hij gaat weg naar Tan'îm en verricht een 'umra voor zijn buurvrouw. En hij gaat weg naar Tan'îm en verricht een 'umra voor zijn tante ...
 
Dit, o broeders, is in de eerste plaats al tegengesteld aan de Sunna. En het goede ligt in de Sunna : de beste leiding is de leiding van Muhammad (صلى الله عليه وسلم). En denk niet dat je hem zal overtreffen (in het goede) : nooit !! Hoed je ervoor dat ook maar één moment bij je zou opkomen dat je Muhammad ibn 'Abdillâh (صلى الله عليه وسلم) zou overtreffen in het goede. Vervolgens bevindt zich daarin hinder voor de gelovigen door de toename van de massa. Zo is mijn advies dus aan elke gelovige om tijdens zijn reis naar Mekka genoegen te nemen met één enkele 'umra. Ja.
 
[De vraagsteller begint een nieuwe vraag, maar de shaykh zet zijn antwoord op de vorige vraag verder]
 
De broeder zegt : Ik heb de 'umra verricht voor mezelf en ik wil een 'umra wijden aan mijn moeder of mijn vader, en vervolgens de hajj verrichten voor mezelf. Is dit toegestaan ? We zeggen : Ja, dat is toegestaan, en dan ben je mutamatti'. Ja.
 
[De vraagsteller begint een nieuwe vraag, maar de shaykh zet zijn antwoord op de vorige vraag verder]
 
Sommige mensen zeggen : "Wees niet streng voor de hujjâj [5]. Jullie verhinderen hen om 'umra te verrichten, terwijl deze man van ver komt en zijn vader overleden is. Hij wil 'umra verrichten voor hem ..." Nee, broeders, wij leiden de mensen naar de Sunna. Is er beter dan degene die houdt van de Profeet (صلى الله عليه وسلم) te leiden naar de handelswijze van de Profeet (صلى الله عليه وسلم) ? Is er iets aangenamer in het hart van de gelovige dan in overeenstemming te zijn met de handelswijze van de Profeet (صلى الله عليه وسلم) ?
 
Bij ALLAH, buiten Wie niets of niemand het recht heeft aanbeden te worden, wij hebben dit enkel uitgedrukt uit vriendelijkheid, barmhartigheid en zachtheid voor de gelovigen. Want wij weten dat de aangenaamste, meest volmaakte en prachtigste handelswijze voor het hart van de gelovige die houdt van Muhammad ibn 'Abdillâh (صلى الله عليه وسلم), de handelswijze is van Muhammad ibn 'Abdillâh (صلى الله عليه وسلم).
 
------------------------------------------------------------------
 
[1] Tweevoud van 'umra.
 
[2] Tweevoud van 'umra.
 
[3] Degene die hajj verricht heeft.
 
[4] Meervoud van 'umra.
 
[5] Personen die hajj verrichten, meervoud.
 
[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]