Is het toegestaan voor de vrouw om de zwarte steen te kussen ?

op . Gepost in Hajj en Umrah

Vraag : 

Is het toegestaan voor de vrouw om de zwarte steen te kussen ?


Antwoord :

We hebben gisteren vermeld dat het kussen van de zwarte steen een sunna is voor degene die ertoe in staat is, ongeacht of het een man of een vrouw is.

Maar in onze tijd, in het midden van deze grote massa, zie ik dat het niet toegestaan is voor de vrouw om de zwarte steen te kussen, want daarvoor zal ze gedwongen zijn tot het ontbloten van haar gezicht dat 'awra [1] is.

Let daar dus voor op, dienaar van Allah !

Ze moet eerder haar hand opheffen in de richting van de zwarte steen terwijl ze "Allahu akbar" zegt, en daarna gaat ze verder.


Shaykh Sâlih as-Suhaymî (hafidhahullâh)

---------------------------------------------------------------
Voetnoot :

[1] De 'awra verwijst hier naar de lichaamsdelen die een vrouw niet mag onthullen voor vreemde mannen. En daaraan kunnen we toevoegen dat om zich tot bij de zwarte steen te begeven, ze noodgedwongen mannen zal moeten aanraken, hetgeen strikt verboden is. En dit is ook geldig voor de mannen, gezien de aanwezigheid van talrijke vrouwen, zullen ze verplicht zijn om langs hen te strijken (hen aan te raken) om de zwarte steen te bereiken. Ze moeten dit verbod dus niet begaan om een daad te verrichten die niet verplicht is, als ze daadwerkelijk de tevredenheid van Allah zoeken... !! 

[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]