Opvoeding van kinderen : Derde principe - Shaykh 'Abd ar-Razzâq al-'Abbâd (حفظه الله ورعاه)

op . Gepost in Geboorte en opvoeding

O gelovigen, dienaren van ALLAH. Tot de principes van de opvoeding van kinderen behoort de zachtheid met hen en met hen om te gaan met barmhartigheid, vriendelijkheid en weldadigheid, en weg te blijven van brutaliteit, ruwheid en hardheid.
 
"Er zit geen zachtheid in iets, zonder dat het dit verfraait. En het is niet afwezig in iets, zonder dat het dit lelijk maakt." [1]
 
Deze barmhartigheid, deze vriendelijkheid en deze zachtheid met de kinderen beginnen al vanaf hun prille jeugd en ze blijven bij hen op voortdurende en onophoudelijke wijze. Zachtheid, tederheid en genegenheid vanwege de ouders voor hun kinderen.
 
Er is overgeleverd in de Sahîhayn in de hadith van Abû Hurayra dat de Profeet (صلى الله عليه وسلم) al-Hasan ibn 'Alî kuste. Al-Aqra' ibn Hâbis zat bij hem en zei : "Voorwaar, ik heb tien kinderen en ik heb nog geen enkele van hen gekust." De Boodschapper van ALLAH (صلى الله عليه وسلم) keek naar hem en zei : "Wie niet barmhartig is (tegenover de schepping), zal geen barmhartigheid krijgen (van de Schepper)."
 
En in de Sahîhayn in de hadith van de moeder der gelovigen 'Â'isha (رضي الله عنها) die gezegd heeft : "Een bedoeïen kwam naar de Boodschapper van ALLAH (صلى الله عليه وسلم) en zei : "Kussen jullie kinderen ? Want wij kussen hen niet." Dus zei de Profeet (صلى الله عليه وسلم) : "Wat kan ik voor je doen als ALLAH de barmhartigheid uit je hart verwijderd heeft ?" "
 
O jullie gelovigen, deze barmhartigheid en zachtheid voor de kinderen zorgt ervoor dat de kinderen dicht bij hun ouders zijn, en van hen houden. En als deze nabijheid aanwezig is, en deze liefde aanwezig is, dan zal de vader in staat zijn om te leiden, adviseren en verduidelijken met de volledige aanvaarding vanwege de kinderen en aandacht (van hen) voor de richtlijnen van de ouders.
 
---------------------------------------------------------------------
[1] Authentieke hadith, zie "Sahîh al-Jâmi' " (5654).
 
[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]