Opvoeding van kinderen : Tweede principe - Shaykh 'Abd ar-Razzâq al-'Abbâd (حفظه الله ورعاه)

op . Gepost in Geboorte en opvoeding

O gelovigen. Het behoort zeker tot de grootse principes in de opvoeding en het onderricht van kinderen om rechtvaardig tegenover hen te zijn, en afstand te nemen van onrecht, ongelijkheid en onrechtvaardigheid.
 
Als de vader niet rechtvaardig is tegenover zijn kinderen, zal er vijandigheid en wederzijdse jaloezie en haat tussen hen ontstaan. Maar als hij rechtvaardig is tegenover hen, zal zijn rechtvaardigheid tot de voornaamste oorzaken behoren voor hun goede verstandhouding en liefde onderling, en tot de voornaamste oorzaken voor hun goedheid tegenover hem.
 
En in de Sahîhayn (al-Bukhârî en Muslim) staat op gezag van an-Nu'mân ibn Bashîr (رضي الله عنه) dat toen zijn vader hem een geschenk wou geven, zijn moeder eiste dat de Boodschapper van ALLAH (صلى الله عليه وسلم) er getuige van zou zijn. Toen hij dus bij de Boodschapper van ALLAH (صلى الله عليه وسلم) kwam, zei hij (عليه الصلاة والسلام) tegen hem : "Heb je een gelijkaardig geschenk gegeven aan elk van je kinderen ?" Hij antwoordde : "Nee." Dus zei hij (عليه الصلاة والسلام) : "Vrees ALLAH en wees rechtvaardig tegenover jullie kinderen."
 
En in een andere versie : "Ik zal geen getuige zijn van onrecht. "
 
En in een versie in Sahîh Muslim staat dat de Profeet (صلى الله عليه وسلم) tegen hem zei : "Zou je er tevreden mee zijn dat ze gelijk zijn in goedheid tegenover jou ?" Hij antwoordde : "Natuurlijk !" Hij zei : "Nee dan. (Geef de ene dan geen voorrecht boven de andere)"
 
Een waarschuwing van hem (صلوات الله وسلامه عليه) tegen het niet rechtvaardig zijn tegenover de kinderen, hetgeen de oorzaak is van ongehoorzaamheid aan en het niet goed noch vriendelijk behandelen (van de ouders), en van het verbreken van de banden en scheiden tussen broers (en/of zussen). 
 
[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]