Mijn vader verplicht me de jilbâb te dragen - Shaykh 'Azîz ibn Farhân al-'Anazî (حفظه الله تعالى)

op . Gepost in Geboorte en opvoeding

Vraag :
 
Zuster Umm Anas - moge ALLAH haar zegenen - zegt dat ... Sorry, Umm Uways zegt dat ze 15 jaar oud is en dat haar vader haar dwingt om de jilbâb te dragen. Ze zegt : "Ik wil dit niet." Wat is het oordeel ?
 
Antwoord :
 
O Umm Uways, moge ALLAH jou zegenen. Nu ! Ga nu het hoofd van je vader kussen, want jouw vader houdt enorm veel van jou. En hij wil voor jou het Paradijs en hij wil voor jou niet het Hellevuur. Ga nu zijn hoofd kussen en bedank hem voor deze daad. En moge ALLAH dit soort vader in aantal vermeerderen, die aandacht schenkt aan de opvoeding op vlak van het geloof, en de spirituele opvoeding van zijn dochter en zijn kinderen. Dit is een mooie en enorme zaak, bij ALLAH ! Spijtig genoeg bevinden we ons in een tijd waarin de meeste vaders en moeders dit aspect verwaarlozen. Inderdaad, ze voeden de lichamen op. Maar wat de zielen en harten betreft, dit gebeurt weinig. Er zit goeds in de gemeenschap, maar spijtig genoeg weinig.
 
En daarom, o Umm Uways, is deze vader van jou een groots man. Een uitmuntende man. Hij wil voor jou het goede, hij wil niet dat je tot de inwoners van het Hellevuur zal behoren, en hij wil niet dat je behoort tot degenen die ingaan tegen de Profeet (عليه الصلاة والسلام). Want ALLAH (تعالى) zegt :
 
يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّبِىُّ قُل لِّأَزۡوَٲجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَآءِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ يُدۡنِينَ عَلَيۡہِنَّ مِن جَلَـٰبِيبِهِنَّۚ ذَٲلِكَ أَدۡنَىٰٓ أَن يُعۡرَفۡنَ فَلَا يُؤۡذَيۡنَۗ
 
"O Profeet, beveel je echtgenotes, je dochters en de vrouwen van de gelovigen dat ze hun overkleden [jalâbîb] over zich heen laten hangen. Op die manier is het gemakkelijker om hen te herkennen en worden zij niet lastiggevallen." [S. al-Ahzâb, v. 59]
 
En wie 15 jaar oud is, dit is een vrouw. De metgezellen hadden de gewoonte om hun dochters (de jilbâb) op te dragen wanneer ze jonger waren dan deze leeftijd.
 
Loof dus ALLAH dat Hij jou deze uitmuntende vader geschonken heeft die aandacht aan jou schenkt, jou opvoedt en jou onderwijst waar ALLAH van houdt en waar Zijn Boodschapper (صلى الله عليه وسلم) van houdt.
 
[Vertaling: ابو معاذ محمد داود]