Mag ik de telefoon en computer van mijn kinderen controleren ? - Shaykh Sâlih al-Fawzân (hafidhahullâh)

op . Gepost in Geboorte en opvoeding

Vraag :

Weledele shaykh, moge Allah u doen welslagen. De vraagsteller zegt : Is het mij toegestaan als vader om de gsm's en computers van mijn kinderen te controleren uit vrees daar iets (slechts) te vinden ?


Antwoord :

Ja, dat is verplicht voor jou. Je controleert ze en kijkt wat erin zit. Zoals ik jullie gezegd hebt, jullie horen hen geen telefoons te kopen die tot meer dienen dan enkel telefoneren en spreken. Koop hen geen gsm waarin aanbiedingen, het slechte en verboden zaken zitten.


Vraag :

Hij zegt : Moge Allah u beschermen. Sommige mensen zeggen dat deze daad van de vader neerkomt op spionage die verboden is. Is deze uitspraak juist ?


Antwoord :

Deze uitspraak is een foute uitspraak. De vader is verplicht zijn kinderen op te voeden, over hen te waken en zich met hen bezig te houden. Dat is een verplichting voor hem. Dit is geen spionage, maar het verrichten van de verplichting die Allah hem heeft opgedragen.

Maar tegenwoordig zeggen ze : "Zeg niets tegen je kinderen, noch tegen je vrouw en tegen je dochters, want dit is familiale hardheid. Laat hen doen wat ze willen, zij zijn vrij. Bemoei je niet met hun zaken, want dat is familiale hardheid."

En er is geen kracht en geen macht behalve bij Allah. Ze willen dat niemand zijn verplichten verricht en dat iedereen doet wat hij wil. Ja.


[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]