De werkelijkheid van tawhîd - Shaykh Sâlih al-Fawzân (hafidhahullâh)

op . Gepost in Tauwhied al-uluhiyyah

Een andere vraag heeft ons per fax bereikt, shaykh Sâlih al-Fawzân :
 
Hoe is het pad naar het kennen van de werkelijkheid van tawhîd, zowel qua geloofsovertuiging als gedrag en daad ?
 
Antwoord :
 
Het pad is het leren, het leren van tawhîd. Want moest je velen van de mensen vragen wat tawhîd is, dan zou hij niet antwoorden omdat hij haar betekenis niet geleerd heeft, noch wat ermee bedoeld wordt, namelijk ALLAH als Enige nemen inzake aanbidding.
 
De shaykh (rahimahullâh), shaykh Muhammad ibn 'Abd al-Wahhâb (rahimahullâh) heeft gezegd : "Weet - moge ALLAH jou Barmhartig zijn - dat tawhîd erop neerkomt dat je ALLAH als Enige neemt inzake aanbidding."
 
ALLAH als Enige nemen inzake aanbidding. En het is niet (enkel) ALLAH als Enige nemen inzake schepping en voorziening en doen leven en doen sterven. Dit volstaat niet, dit is (enkel) tawhîd ar-rubûbiyya. Ook (de mensen van) Jâhiliyya geloofden hierin en bevestigden het en erkenden het. Maar gezien zij samen met ALLAH anderen dan HEM aanbaden, werden ze mushrikûn die voor eeuwig zullen verblijven in het Vuur, behalve degene van hen die berouw toont aan ALLAH vóór de dood.
 
Hou vast aan de aanbidding van ALLAH als Enige zonder deelgenoten.
 
Tawhîd is dus ALLAH als Enige nemen inzake aanbidding. De tawhîd waar de Boodschapper naar uitnodigden. Het eerste wat élke Boodschapper zei tegen zijn volk, was :
 
يَا قَوْمِ اعْبُدُواْ اللّهَ مَا لَكُم مِّنْ إِلَهٍ غَيْرُهُ
 
"O mijn volk, aanbid ALLAH, er is voor jullie geen god dan Hij." [S. Hûd, v. 84]
 
En tawhîd is niet (enkel) dat je gelooft dat ALLAH de Schepper is en de Voorziener en Degene Die doet leven en doet sterven en Degene Die alles beheert.
 
Ja, dit is tawhîd. Maar dit is tawhîd ar-rubûbiyya. Abû Jahl erkende dit. Abû Jahl erkende dit en de mushrikûn erkende dit eerder al.
 
وَلَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ
 
"En als jij hen vraagt wie de hemelen en de aarde heeft geschapen, dan zullen zij zeker zeggen : "ALLAH." " [S. az-Zumar, v. 38]
 
وَلَئِن سَأَلْتَهُم مَّنْ خَلَقَهُمْ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ
 
"En als jij hen vraagt wie hen heeft geschapen, dan zullen zij zeker zeggen : "ALLAH." " [S. az-Zukhruf, v. 87]
 
قُلْ مَن رَّبُّ السَّمَاوَاتِ السَّبْعِ وَرَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ, سَيَقُولُونَ لِلَّه
 
"Zeg : Wie is de HEER van de zeven hemelen en de HEER van de geweldige Troon ? Zij zullen zeker zeggen : "ALLAH." " [S. al-Mu'minûn, v. 87]
 
Ze erkennen dit, maar ze houden niet vast aan haar betekenis en ze achten het niet noodzakelijk om ALLAH (jalla wa 'alâ) als Enige te nemen inzake aanbidding en de aanbidding van anderen dan Hem achterwege te laten. Ja.
 
[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]