Het excuus van onwetendheid in onze tijden - Shaykh Sâlih al-Fawzân (hafidhahullâh)

op . Gepost in Takfir en het excuus van onwetendheid

Vraag :

Wij verlangen van uwe eminentie een oriëntatie voor uw zonen, de studenten, omtrent het debat dat plaatsvindt tussen de studenten van kennis omtrent de kwestie van 'udhr bil-jahl (excuus door onwetendheid).

 

Antwoord :

Vandaag is er geen onwetendheid, en alle lof is aan Allah ! De mensen hebben geleerd. Jullie zeggen dat vandaag de mensen opgevoed zijn en dat ze geleerd hebben, en de mensen en de mensen, ... Er is vandaag geen onwetendheid.

Het Boek (de Koran) wordt gereciteerd voor de oren van de mensen van het oosten tot het westen. Hij wordt verspreid via de media. Het bewijs wordt gesteld door de Koran :

وَأُوحِىَ إِلَىَّ هَـٰذَا ٱلۡقُرۡءَانُ لِأُنذِرَكُم بِهِۦ وَمَنۢ بَلَغَ‌ۚ

"... En deze Koran is aan mij geopenbaard om jullie er mee te vermanen en wie erdoor bereikt wordt ..." [S. al-An'âm, v. 19]

Is de Koran niet doorgekomen ? Bij Allah, hij heeft het oosten en het westen bereikt, hij is de huizen binnengegaan, en hij is de grotten binnengegaan, ... Hij is op alle plaatsen binnengegaan.

Het bewijs is dus gesteld, en alle lof is aan Allah.

Maar degene die zich ervan heeft afgekeerd, er is geen illusie over hem. Wat betreft degene die hem heeft aanvaard en terwijl hij de Koran hoorde, zich eraan heeft vastgeklampt en zijn authentieke uitleg heeft gevraagd en zijn bewijzen en zich eraan heeft vastgeklampt, deze blijft niet op onwetendheid, en alle lof is aan Allah.

Deze kwestie van excuus door onwetendheid komt voort van de murji'a die zeggen dat de daden geen deel uitmaken van het geloof. Zelfs als de mens geen enkele daad verricht, is hij gelovige. Dit is fout, dit is een foute madhhab.

Het bewijs is gesteld door de zending van de Boodschapper (sallAllâhu 'alayhi wasallam) :

رُّسُلاً۬ مُّبَشِّرِينَ وَمُنذِرِينَ لِئَلَّا يَكُونَ لِلنَّاسِ عَلَى ٱللَّهِ حُجَّةُۢ بَعۡدَ ٱلرُّسُلِ‌ۚ

"Boodschappers als brengers van verheugende tijdingen en als waarschuwers opdat de mens geen excuus tegenover Allah zou hebben na de Boodschappers." [S. an-Nisâ', v. 165]

De Koran :

وَأُوحِىَ إِلَىَّ هَـٰذَا ٱلۡقُرۡءَانُ لِأُنذِرَكُم بِهِۦ وَمَنۢ بَلَغَ‌ۚ

 "... En deze Koran is aan mij geopenbaard om jullie er mee te vermanen en wie erdoor bereikt wordt ..." [S. al-An'âm, v. 19]

De Boodschapper is gekomen en de Koran is aanwezig, wij horen hem en lezen hem. Er is geen plaats voor onwetendheid, tenzij de mens geen kennis wil. Hij keert zich af en er is geen illusie over degene die zich afwendt.

Wat betreft degene die gehouden heeft van de kennis en die aanvaard heeft, zal ze vinden, als Allah het wil, de authentieke kennis. Ja. 

 

[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]