Hoe beschermen we onszelf tegen tovenarij ? - Shaykh 'Abd ar-Razzâq al-Abbâd (hafidhahullâh)

op . Gepost in Sihr (tovenarij) en Ruqia

De bescherming van de moslim zodat tovenarij hem niet treft, bevat ook zaken. Tot de belangrijkste daarvan behoort dat de moslim altijd zijn vertrouwen plaatst in Allah, goed op Hem vertrouwt en op Hem rekent :

إِنَّمَا ذَٲلِكُمُ ٱلشَّيۡطَـٰنُ يُخَوِّفُ أَوۡلِيَآءَهُ ۥ فَلَا تَخَافُوهُمۡ وَخَافُونِ إِن كُنتُم مُّؤۡمِنِينَ

"Voorwaar, het was slechts shaytân en zijn volgelingen die jullie bang maakten. Wees daarom niet bang voor hen, wees bang voor Mij, indien jullie (ware) gelovigen zijn." [S. Âl 'Imrân, v. 175]

Dus de persoon dient op Allah te rekenen, goed op Hem te vertrouwen en zijn vertrouwen in Hem te plaatsen.

قَالَ مُوسَىٰ مَا جِئۡتُم بِهِ ٱلسِّحۡرُ‌ۖ إِنَّ ٱللَّهَ سَيُبۡطِلُهُ ۥۤ‌ۖ

"Mûsâ  zei : 'Wat jullie hebben gebracht, is tovenarij. Voorwaar, Allah zal het tenietdoen.' " [S. Yûnus, v. 81]

Hij vertrouwt dus op Allah, hij keert naar Hem terug en plaatst zijn vertrouwen in Hem en hij rekent goed op Hem. Dit behoort tot de belangrijke zaken voor de bescherming tegen tovenarij.

Ook het afstand nemen van zonden en ongehoorzaamheden. Zonden zijn iets slechts en een beproeving voor de mens en een middel waardoor de duivels bij hem binnenkomen en waarmee ze hem misleiden.

Het behoort ook tot de belangrijke zaken om te waken over de aanbiddingen, in het bijzonder de vijf gebeden en in het bijzonder het fajrgebed in gemeenschap, zoals overgeleverd is in de hadith :

"Wie fajr bidt in gemeenschap, bevindt zich onder de bescherming van Allah."

Dat behoort dus tot de zeer nuttige zaken voor de bescherming tegen tovenarij.

Ook het vasthouden aan de adhkâr (gedenkingsformules). De adhkâr van de ochtend, de adhkâr van de avond, de adhkâr van de slaap, de adhkâr die uitgesproken worden na de gebeden. Ook dit behoort tot de nuttige zaken.

En er is overgeleverd in de Sahîh (van imam al-Bukhârî) dat : "Degene die ontbijt met zeven 'ajwadadels van Medina, die dag niet geschaad zal worden door tovenarij (en vergif)." Dat behoort dus tot de nuttige en profijtvolle zaken.

En in alle geval, het belangrijkste in dit hoofdstuk : zich naar Allah keren, Hem goed aanbidden en volkomen toevlucht nemen tot Hem.

En als de persoon beproefd wordt door iets van tovenarij, dat deze beproeving dan geen reden is voor de persoon om zijn religie te verkopen en zijn religie te verliezen en zijn Hiernamaals te verliezen door naar een tovenaar te gaan. Maar dat hetgeen hem treft, een reden is om zich goed te richten tot Allah, neer te knielen voor Hem, toenadering tot Hem (subhânahu wa ta'âlâ) te zoeken en hoop te hebben in Hem Alleen (jalla wa 'alâ).

[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]