De fases van de dood - Shaykh Muhammad ibn Sâlih al-'Uthaymîn (rahimahullâh)

op . Gepost in De Dood het Graf en het Hiernamaals

Alle lof is aan Allah. Alle lof is aan Allah Die de schepping heeft geschapen opdat deze Hem aanbidt, en een dag heeft gemaakt voor Zijn ontmoeting, die ze zullen bereiken. En ik getuig dat geen godheid aanbidding verdient behalve Allah, Hij Alleen zonder deelgenoten, en ik getuig dat Muhammad Zijn dienaar en Zijn boodschapper is, de vrede en overvloedige zegeningen zijn met onze Profeet Muhammad, zijn familie, zijn metgezellen en wie hen volgt in het goede tot de Dag der Opstanding.

 

Dit gezegd zijnde :

 

O mensen, vrees Allah Ta'âlâ. Vrees Allah door te doen wat Hij bevolen heeft en door te vermijden wat Hij verboden heeft, naar kennis en scherpzinnigheid. Want voorwaar, taqwâ is een oorzaak van geluk en welslagen in dit wereldse leven en in het Hiernamaals.

 

Allah ('azza wajall) heeft gezegd :

 

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَقُولُواْ قَوۡلاً۬ سَدِيدً۬ا

يُصۡلِحۡ لَكُمۡ أَعۡمَـٰلَكُمۡ وَيَغۡفِرۡ لَكُمۡ ذُنُوبَكُمۡۗ

 

"O jullie die geloven, vrees Allah en spreek het ware woord. Hij zal jullie goede daden aanvaarden en jullie je zonden vergeven." [S. al-Ahzâb, v. 70-71]

 

O mensen, jullie zijn slechts geschapen voor de aanbidding van Allah, Hij Alleen zonder deelgenoten. (Aanbidding) die gebaseerd is op de zuivere aanbidding en het navolgen van de Boodschapper van Allah (sallAllâhu 'alayhi wa 'alâ âlihi wasallam). Dus aanbid Allah ... aanbid Allah in een ware aanbidding en herinner jullie Zijn gunsten aan jullie. En herinner jullie jullie begin en jullie einde zodat jullie daardoor de Tekenen van Allah kennen en jullie Hem vereren met een ware verering en jullie Hem naar Zijn echte waarde schatten. Jullie zijn uit het niets geschapen.

 

Allah ('azza wajall) zegt :

 

هَلۡ أَتَىٰ عَلَى ٱلۡإِنسَـٰنِ حِينٌ۬ مِّنَ ٱلدَّهۡرِ لَمۡ يَكُن شَيۡـًٔ۬ا مَّذۡكُورًا

 

"Voorzeker, er is voor de mens een periode geweest, waarin hij in niets gedenkwaardig was." [S. al-Insân, v. 1]

 

Dus de kinderen van Âdam, voor de schepping van Âdam, waren zelfs niets vermeldenswaardigs. Elkeen van ons was niets vermeldenswaardigs, voordat zijn moeder hem droeg. Bijvoorbeeld, degene die twintig jaar oud is, was vijfentwintig jaar geleden zelfs niets vermeldenswaardigs, enzovoort.

 

Herinner jullie je begin en herinner jullie je einde. Allah Ta'âlâ heeft Âdam geschapen uit klei en Hij maakte zijn nageslacht uit een zwak waterextract. Vervolgens gaf Hij hem vorm en blies Hij van zijn ziel in hem. En de foetus doorloopt vier fasen in de buik van zijn moeder :

 

Veertig dagen lang is hij een waterdruppel, vervolgens veertig dagen een bloedklonter, daarna veertig dagen een vleesklomp (embryo). Dat maakt honderdtwintig dagen, vier volledige maanden waarin hij geen ziel heeft. Vervolgens zendt Allah hem een engel die zijn ziel in hem blaast en die voor hem zijn voorziening opschrijft, zijn levensduur, zijn daden en of hij gelukkig of ongelukkig zal zijn.

 

Vervolgens blijft hij zolang in de buik van de moeder als Allah dat wil. Daarna haalt Allah Ta'âlâ hem eruit naar de wereld van daden en verwervingen. Daar blijft hij zolang als Allah dat wil. Daarna wordt hij overgebracht naar de wereld van de vergoedingen.

 

Als een persoon sterft, dan houden zijn daden op, behalve drie : een voortdurende aalmoes (sadaqa jâriyya), of kennis waar voordeel uit gehaald wordt, of een deugdzaam kind dat smeekbeden voor hem verricht.

 

Dus de mens blijft ... de mens blijft in het derde verblijf, in al-Barzakh, tot de Dag der Opstanding. De dag waarop de mensen hun graven zullen verlaten voor de ontmoeting met de Heer der Werelden. Het lichaam naakt, de voeten ontbloot, de blik glazig, zwijgend uit vrees en nederigheid. De ongelovigen zullen zeggen : "Dit is een bedroevende dag."

 

Dus de mens zit in de buik van zijn moeder, daarna in dit wereldse leven, daarna in al-Barzakh en daarna in het Hiernamaals. Vier etappes. Wij vragen aan Allah dat Hij ons gelukkig maakt in deze verschillende etappes, want voorwaar Hij is tot alles in staat.

 

O moslims, wanneer Banû Âdam overgebracht worden van dit wereldse leven naar het Hiernamaals, doorloopt hij drie toestanden. Drie toestanden die Allah (‘azza wajall) verduidelijkt heeft in Zijn Boek, op het einde van Soera al-Wâqi’a, in Zijn uitspraak (Ta’âlâ) :

 

فَلَوۡلَآ إِذَا بَلَغَتِ ٱلۡحُلۡقُومَ

 

"Waarom, als het de keel bereikt." [S. al-Wâqi'a, v. 83]

 

D.w.z. Als de ziel de keel bereikt, door op te stijgen van het onderste deel van het lichaam naar het bovenste.

 

وَأَنتُمۡ حِينَٮِٕذٍ۬ تَنظُرُونَ

وَنَحۡنُ أَقۡرَبُ إِلَيۡهِ مِنكُمۡ وَلَـٰكِن لَّا تُبۡصِرُونَ

فَلَوۡلَآ إِن كُنتُمۡ غَيۡرَ مَدِينِينَ

تَرۡجِعُونَہَآ إِن كُنتُمۡ صَـٰدِقِينَ

 

"En jullie op dat moment toekijken,

en Wij dan dichter bij hem staan dan jullie, maar jullie het niet zien ...

Waarom (is het dan zo dat) als jullie (daadwerkelijk) vrijgesteld zouden zijn (van de Verrekening),

jullie het (d.w.z. de ziel) dan niet terugbrengen, als jullie waarachtig zijn ?" [S. al-Wâqi'a, v. 84 - 87]

 

Bij Allah, niemand kan zijn ziel doen terugkeren wanneer deze de keel bereikt, zelfs als hij sterk is en zelfs als hij een grote geneesheer is. De ziel zal nooit terugkeren als deze de keel bereikt. En wij vragen Allah dat Hij ons allen het goede einde schenkt.

 

فَأَمَّآ إِن كَانَ مِنَ ٱلۡمُقَرَّبِينَ

فَرَوۡحٌ۬ وَرَيۡحَانٌ۬ وَجَنَّتُ نَعِيمٍ۬

وَأَمَّآ إِن كَانَ مِنۡ أَصۡحَـٰبِ ٱلۡيَمِينِ

فَسَلَـٰمٌ۬ لَّكَ مِنۡ أَصۡحَـٰبِ ٱلۡيَمِينِ

وَأَمَّآ إِن كَانَ مِنَ ٱلۡمُكَذِّبِينَ ٱلضَّآلِّينَ

فَنُزُلٌ۬ مِّنۡ حَمِيمٍ۬

وَتَصۡلِيَةُ جَحِيمٍ

إِنَّ هَـٰذَا لَهُوَ حَقُّ ٱلۡيَقِينِ

فَسَبِّحۡ بِٱسۡمِ رَبِّكَ ٱلۡعَظِيمِ

 

"Als hij (de stervende persoon) dan tot de nabijen (van Allah) behoort,

(dan is er voor hem) rust en voorziening, en een Tuin van genot.

En als hij tot de mensen van de rechterzijde behoort,

(dan wordt er gezegd) "Vrede zij met jou, (jij behoort tot de) de mensen van de rechterzijde."

En als hij tot de dwalende verloochenaars behoort,

dan is er (voor hem) een onthaal met kokend water

en het binnentreden in het Hellevuur.

Voorwaar, dit is zeker de overtuigende Waarheid.

Dus verheerlijk de Naam van jouw Heer, de Geweldige." [S. al-Wâqi'a, v. 88 - 96]

 

De Profeet (sallAllâhu 'alayhi wa 'alâ âlihi wasallam) heeft ook in detail verduidelijkt wat er gebeurt bij de dood en in het graf. Op gezag van al-Barâ' ibn 'Âzib (radiyAllâhu 'anhu) die zei : "Wij waren bij de begrafenis van een man van de Ansâr te Baqî'. De Boodschapper van Allah (sallAllâhu 'alayhi wa 'alâ âlihi wasallam) kwam naar ons. Hij ging zitten en wij gingen rond hem zitten. Wij hadden de indruk vogels op onze hoofden te hebben en hij maakte een put in de grond. En de Profeet (sallAllâhu 'alayhi wasallam) zei : "Ik zoek mijn toevlucht bij Allah tegen de bestraffing van het graf. Ik zoek mijn toevlucht bij Allah tegen de bestraffing van het graf. Ik zoek mijn toevlucht bij Allah tegen de bestraffing van het graf." Daarna zei hij (sallAllâhu 'alayhi wa 'alâ âlihi wasallam) : "Wanneer de gelovige zich losmaakt van deze wereld en richting Hiernamaals gaat, dalen engelen met gezichten (zo helder) als de zon naar hem neer, met bij zich een lijkwade van het Paradijs en een parfum van het Paradijs. Ze gaan aan de grens van zijn gezichtsveld zitten. Dan komt de Engels des Doods tot hij bij zijn hoofd zit en zegt : 'O gelukkige ziel, vertrek naar de vergiffenis en de tevredenheid van Allah.' Ze zal vertrekken zoals water uit een reservoir stroomt. Hij zal haar ontvangen – d.w.z. de Engel des Doods – maar ze – d.w.z. de (andere) engelen – zullen haar geen enkel moment bij hem laten. Ze zullen haar in de lijkwade nemen en parfumeren. Ze zal er uitkomen met de beste geur van musk die op aarde bestaan heeft. Ze zullen met deze (ziel) opstijgen naar de hemel en de poorten van de hemel zullen voor haar geopend worden. De engelen van elke hemel zullen haar vergezellen tot de volgende hemel. En zo (gebeurt het) ook in de resterende hemelen. Elke keer ze langs een groep engelen zullen passeren, zullen deze engelen zeggen : “Wie is deze goede ziel ?” Ze zullen zeggen : “X, zoon van Y (Fûlân ibn Fûlân).” met de mooiste namen die hem gegeven werden in dit wereldse leven. Totdat hij de zevende hemel bereikt." "

 

O Allah, zorg dat het met onze ziel zo is ! O Allah, zorg dat het met onze ziel zo is ! O Allah, zorg dat het met onze ziel zo is !

 

Hij zegt (verder) in de hadith : “En Allah (‘azza wajall) zal zeggen : “Schrijf het register van mijn dienaar in ‘Illiyûn (de hoogste en edelste plaats) en breng hem terug naar de aarde. Voorwaar, daaruit heb Ik hen geschapen, en daarheen stuur Ik hen terug en daaruit laat ik hen een andere keer opstaan.” Zijn ziel zal dan terug in zijn lichaam geplaatst worden en twee engelen zullen naar hem toe komen. Ze zullen naast hem gaan zitten en zeggen : “Wie is jouw Heer ?” Hij zal zeggen : “Mijn Heer is Allah.” Ze zullen zeggen : “Wat is jouw religie ?” Hij zal zeggen : “Mijn religie is de Islam.” En ze zullen hem zeggen : “Wie is deze man die onder jullie is gezonden ?” en in een versie : “Wie is jouw profeet ?” En hij zal zeggen : “Hij is de Boodschapper van Allah.” Een stem zal zich dan laten horen vanuit de hemel : “Mijn dienaar heeft waar gesproken. Bereid een bed voor hem voor in het Paradijs en open voor hem een poort naar het Paradijs.” Een briesje van het Paradijs en haar geur zullen hem bereiken en zijn graf zal voor hem verruimd worden tot de grenzen van zijn gezichtsveld. Dan zal een man met mooi gezicht, goedgekleed en lekker ruikend, naar hem komen en zeggen : “Verheug je want je zal alles hebben wat je bevalt. De dag is gekomen die je was beloofd.” Hij zal hem zeggen : “Wie ben jij ? Want jouw gezicht is er een dat het goede voorspelt.” Hij zal zeggen : “Ik ben jouw vrome daad.” Dan zal hij zeggen : “Mijn Heer ! Laat het Uur aanbreken, opdat ik terugkeer naar mijn familie en bezittingen.” ”

 

De Profeet (sallAllâhu ‘alayhi wa ‘alâ âlihi wasallam) zei in de rest van de hadith : “En voorwaar, de ongelovige dienaar, wanneer hij losgemaakt wordt van deze wereld en overgaat naar het Hiernamaals, zullen engelen uit de hemel naar hem neerdalen … engelen met sombere gezichten zullen uit de hemel naar hem neerdalen, met een lijkwade van vuur en een parfum van het Hellevuur bij zich en ze zullen aan de grens van zijn gezichtsveld gaan zitten. Dan zal de Engel des Doods komen en bij zijn hoofd gaan zitten en hij zal zeggen : “O verschrikkelijke ziel, vertrek naar de ontevredenheid en woede van Allah.” Zijn ziel zal zich verspreiden in zijn lichaam en hij zal haar eruit trekken zoals een spit uit vochtige wol getrokken wordt. Nadat de Engel des Doods haar ontvangen heeft, zullen de andere engelen haar geen enkel moment bij hem laten totdat ze haar nemen en in deze lijkwade plaatsen en dit parfum (bij haar aandoen). En de slechtste kadavergeur die op aarde gevonden wordt, zal van haar uitstralen.”

 

O Allah, bescherm ons daartegen ! O Allah, bescherm ons daartegen ! O Allah, bescherm ons daartegen ! O Allah, bescherm voor ons onze religie ! Zorg dat we op onze religie blijven tot we U ontmoeten, o Heer der Werelden !

 

Laat ons terugkeren naar de hadith : “De engelen zullen met de ziel van deze ongelovige dienaar opstijgen naar de hemel. Elke keer ze langs een groep engelen zullen passeren, zullen deze engelen zeggen : “Wat is deze verschrikkelijke ziel ?” Ze zullen zeggen : “X, zoon van Y (Fûlân ibn Fûlân).” met de lelijkste namen die hem in dit wereldse leven gegeven werden. Tot ze aan de hemel van deze wereld komen. Ze zullen vragen dat de poort voor hem geopend zou worden, maar ze zullen niet geopend worden voor hem.”

 

Daarna reciteerde de Profeet (sallAllâhu ‘alayhi wa ‘alâ âlihi wasallam) :

 

لَا تُفَتَّحُ لَهُمۡ أَبۡوَٲبُ ٱلسَّمَآءِ وَلَا يَدۡخُلُونَ ٱلۡجَنَّةَ حَتَّىٰ يَلِجَ ٱلۡجَمَلُ فِى سَمِّ ٱلۡخِيَاطِ‌ۚ

 

"Voor hen zullen de poorten van de hemel niet geopend worden. En zij zullen het Paradijs niet binnentreden, totdat de kameel door het oog van de naald gaat." [S. al-A'râf, v. 40]

 

En Allah (‘azza wajall) zal zeggen : “Schrijf het register van mijn dienaar in as-Sijjîn (de laagste plaats van de hel) in de laagste aarde en zijn ziel wordt gegooid – d.w.z. naar de aarde –.

 

En vervolgens reciteerde de Profeet (sallAllâhu ‘alayhi wa ‘alâ âlihi wasallam) :

 

وَمَن يُشۡرِكۡ بِٱللَّهِ فَكَأَنَّمَا خَرَّ مِنَ ٱلسَّمَآءِ فَتَخۡطَفُهُ ٱلطَّيۡرُ أَوۡ تَهۡوِى بِهِ ٱلرِّيحُ فِى مَكَانٍ۬ سَحِيقٍ۬

 

"En degene die deelgenoten aan Allah toekent, het is alsof hij uit de hemel is gevallen en daarna door de vogels werd gegrepen, of door de wind naar een verre plaats werd weggeblazen." [S. al-Hajj, v. 31]

 

Zijn ziel zal dan terug in zijn lichaam geplaatst worden en twee engelen zullen naar hem toe komen en zeggen : “Wie is jouw Heer ?” Hij zal zeggen : “Euh … Euh … Ik weet het niet.” Ze zullen hem zeggen : “Wie is deze man die onder jullie is gezonden ?” Hij zal zeggen : “Euh … Euh … Ik weet het niet.”

 

Een stem zal zich dan laten horen vanuit de hemel : “Mijn dienaar heeft (de Islam) verloochend. Bereid een bed voor hem voor in het Hellevuur en open voor hem een poort naar het Hellevuur.” De warmte en de brandende adem zullen hem bereiken en zijn graf zal voor hem vernauwd worden totdat zijn zijden breken. Dan zal een man met lelijk gezicht, afschuwelijk gekleed en afschuwelijk ruikend, naar hem komen en zeggen : “Verheug je over hetgeen je zal treffen. De dag is gekomen die je was beloofd.” Hij zal hem zeggen : “Wie ben jij ? Want jouw gezicht is er een dat het slechte voorspelt.” Hij zal zeggen : “Ik ben jouw verschrikkelijke daad.” Dan zal hij zeggen. De dode zal zeggen : “Mijn Heer ! Laat het Uur niet aanbreken.”

 

Hij zal dat zeggen, omdat hem aangekondigd is, en de toevlucht wordt gezocht bij Allah, wat hem zal treffen.

 

En in de Sahîhayn, op gezag van Anas ibn Mâlik. Op gezag van Anas ibn Mâlik (radiyAllâhu ‘anhu) dat de Profeet (sallAllâhu ‘alayhi wa ‘alâ âlihi wasallam) gezegd heeft : “Als de dode in zijn graf geplaatst wordt en zijn naasten van hem weggaan, en hij zelfs hun voetstappen hoort, komen twee engelen naar hem toe en doen ze hem zitten.”

 

En hij vermeldde de hadith en daarin staat : “… En er zal hem gezegd worden : “Kijk naar jouw plaats in het Hellevuur. Allah heeft het voor jou vervangen door een plaats in het Paradijs.” ”

 

De Profeet (sallAllâhu ‘alayhi wa ‘alâ âlihi wasallam) heeft gezegd : “Hij zal ze allebei zien.”

 

Dienaren van Allah. Vrees Allah (Ta’âlâ) en bereid jullie op de beste manier voor op deze gebeurtenis. En zoek jullie toevlucht bij Allah tegen de bestraffing van het graf, want voorwaar, jullie Profeet (sallAllâhu ‘alayhi wa ‘alâ âlihi wasallam) heeft driemaal zijn toevlucht gezocht bij Allah tegen de bestraffing van het graf. Hij had de gewoonte als hij een smeekbede verrichtte, de smeekbede driemaal te verrichten. En vraag Allah (‘azza wajall) dat Hij van jullie graven één van de tuinen van het Paradijs maakt. O Allah, maak van onze graven één van de tuinen van het Paradijs. En maak er een beter verblijf van dan het verblijf van dit wereldse leven, o Heer der Werelden.

 

Dienaren van Allah, lees het Woord van Allah (‘azza wajall) :

 

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِۦ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسۡلِمُونَ

 

"O jullie die geloven, vrees Allah zoals Hij gevreesd moet worden. En sterf niet, behalve als moslims." [S. Âl 'Imrân, v. 102]

 

Moge Allah mij en jullie zegenen met de Grootse Koran en moge Hij ons voordeel laten halen uit wat hij bevat aan tekenen en wijze vermaningen. Ik zeg deze uitspraak van mij en ik vraag vergeving aan Allah voor mij en jullie en de overige moslims voor alle zonden. Vraag Hem om vergeving, voorwaar, Hij is Meest Vergevingsgezind, Meest Barmhartig.

 

[Vertaling : ابو معاذ محمد داود]